Atunci cand cautam un produs, medical sau cosmetic, pentru aplicare locala, vom avea de ales intre unguent, crema, lotiune si gel. Denumirea este diferita si asta ne face sa ne intrebam daca si actiunea acestor produse difera. De la ingrediente si pana la problemele pe care le trateaza sau felul in care sunt absorbite de piele, toate acestea fac diferenta. Va explicam totul in acest articol.
Indiferent despre care dintre cele 4 produse vorbim, este bine de stiut ca acestea sunt formulate, preparate și ulterior prescrise in 4 compozitii, in functie de:
- tipul pielii;
- tipul problemei care trebuie tratata;
- tipul ingredientului activ principal, dar si al celor complementare;
- dimensiunea ariei tegumentare care trebuie tratata.
Unguent, crema, lotiune si gel: uz cosmetic sau medical
Atat unguentul, cat si crema sunt de uz medical, dar si cosmetic. Ceea ce face diferenta intre ele este raportul intre uleiurile si apa continuta.
In timp ce cremele au un continut aproape egal de ulei si apa, unguentele contin peste 80% uleiuri. Asadar, cel din urma este un produs mult mai gras, care se absoarbe greu. El se aseaza pe suprafata tegumentului, avand un efect ocluziv (inchis) ce va impiedica pierderea apei in atmosfera si va proteja pielea de factorii externi agresivi precum: aerul uscat, vantul, frigul.
Unguentul este mai ales de uz medical, deoarece persistenta lui pe suprafata pielii duce la o buna penetrare in timp a ingredientului activ, dar si la protectia zonei tratate. Ca exemple des intalnite sunt unguentele cu antibiotic si unguentele cu corticosteroizi, folositi in tratarea psoriazisului. Unguentele sunt folosite si in cosmetica pentru tratarea pielii extrem de uscate.
Cremele, deoarece au un continut mai mare de apa, sunt absorbite de piele mult mai repede. De asemenea, se repartizeaza mai usor si pot fi folosite pe suprafete tegumentare mai mari.
Ele au un continut ridicat de grasimi, ca atare sunt folosite la tratarea pielii uscate, in cosmetica. In scop medical, au o plaja foarte larga de indicatii si sunt folosite in tratamentul eruptiilor, iritatiilor, leziunilor, infectiilor. Un exemplu este crema cu hidrocortizon sau cu antihistaminic folosita la tratarea intepaturilor de insecte.
Lotiunile si gelurile, adecvate tenului cu probleme
Lotiunile contin preponderent apa si un procent mai scazut de grasimi decat cremele. Drept urmare, consistenta lor este mai fluida. Sunt folosite mai ales in cosmetica pentru tratarea tenului mixt, gras sau acneic. Se absorb foarte usor si nu lasa deloc un strat lipidic la suprafata pielii.
Gelurile au procent zero de grasimi si contin apa, celuloza si alcool, pe langa ingredientii activi. Se absorb in totalitate si se folosesc in tratarea tenului foarte gras sau pentru persoanele care traiesc intr-o clima foarte calda si umeda. Un exemplu frecvent este gelul de aloe vera folosit pentru tratarea arsurilor solare, in acest caz lipsind alcoolul din compozitie.
Gelurile nu sunt adecvate in ingrijirea tenului uscat deoarece, absorbindu-se foarte repede, nu vor constitui bariera necesara pierderii apei. Pentru tenul sensibil sunt adecvate doar daca nu au alcool in compozitie.
Alege formula care ti se potriveste
Daca avem nevoie de un produs in scop medical, solutia este simpla, cumparam produsul prescris de medic. Daca avem nevoie de un produs pentru ingrijire cosmetica, tinem cont de tipul pielii si de problemele locale particulare. Unguentul, fiind foarte gras, este potrivit pentru pielea foarte uscata, pentru zonele cu piele crapata sau care se descuameaza, pentru persoanele care se spala frecvent pe maini.
Cremele sunt potrivite pentru persoane cu piele uscata, normal sau sensibila si carora le displace senzatia de „gras” pe care o lasa unguentele.
Lotiunile sunt recomandate persoanelor care au ten mixt, gras sau acneic. Uneori este nevoie sa cautam produse pe care scrie „oil-free” sau „non-comedogenic”. Gelurile sunt ideale pentru ten foarte de gras sau pentru pielea afectata de arsurile solare.
Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog, iti explica tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea pielii, asa ca urmareste postarile noastre pe Facebook!
Daca iti doresti sa incepi o cariera in cosmetica, unul dintre cele mai profitabile domenii, gasesti detalii in pagina dedicata cursului de cerficare in meseria de cosmetician – Curs Cosmetica PREMIUM.