Hiperhidroza sau transpiratia excesiva: tratamente si solutii

transpiratie abundenta solutii

Hiperhidroza inseamna excesul de transpiratie care apare fara a fi corelat cu temperatura exterioara sau efortul fizic. Hiperhidroza nu este o afectiune care sa pericliteze in vreun fel viata pacientului. Insa provoaca un disconfort major, cu efecte negative asupra psihicului si vietii sale sociale. Care sunt solutiile eficiente si ce poate fi indicat ca tratament pentru transpiratie excesiva, aflati din articolul de mai jos.

Clasificarea hiperhidrozei

Hiperhidroza primara nu are o cauza cunoscuta. Apare uneori la mai multi membri ai aceleiasi familii. Acest lucru inseamna ca este posibil sa aiba si o cauza genetica.

Mecanismul aparitiei este starea de hiperactivitate a terminatiilor nervoase care controleaza glande sudoripare si le comanda acestora sa produca o mare cantitate de transpiratie chiar daca temperatura exterioara nu este ridicata si chiar in absenta efortului fizic.

Hiperhidroza primara apare in zona:

  • axilelor;
  • la nivelul palmelor;
  • la nivelul picioarelor;
  • la nivelul fetei.
transpiratie excesiva

Hiperhidroza secundara se manifesta ca un exces de transpiratie la nivelul intregului corp. Cauza hiperhidrozei secundare o reprezinta o afectiune medicala:

  • boli metabolice;
  • infectioase;
  • tulburari endocrine.

Este evident ca o persoana in aceasta situatie trebuie sa ceara imediat sfatul medicului. Poti afla mai multe despre hiperhidroza aici.

Ajutorul cosmeticienei in procesul de tratament pentru transpiratie excesiva

In cazul hiperhidrozei secundare, persoanele cu aceasta afectiune vor fi indrumate imediat de catre cosmeticiene spre consult medical.

Persoanele cu hiperhidroza primara pot fi indrumate in ce priveste stilul de viata, folosirea unor antiperspirante potrivite si, in final, daca aceste masuri generale nu dau un raspuns eficient, indrumarea spre medicul dermatolog.

Masuri generale

In primul rand, este necesara adaptarea stilului de viata:

  • evitarea bauturilor energizante cum ar fi cafea, ceai negru;
  • evitarea mancarurilor condimentate;
  • imbracaminte din materiale naturale (in, bumbac, matase), care sa nu fie stramta;
  • cand faceti sport, optati pentru imbracaminte speciala dry fit, realizata din materiale care absorb transpiratia;
  • dusuri zilnice caldute, nici calde, nici reci;
  • antiperspirante roll-on care contin saruri de aluminiu. Se aplica inainte de culcare si se spala dimineata. La inceput zilnic, apoi 1 data la 2 zile. Atentie sa nu va atingeti ochii si fata, pot fi iritante!
  • creme antiperspirante pentru fata, maini si picioare;
  • pentru zona axilelor, injectiile cu toxina botulinica sunt extrem de eficiente. Efectul se instaleaza in 3-4 zile si dureaza 8-9 luni. Se pot utiliza in zona palmelor, dar sunt disconfortabile pentru ca pot produce slabiciune musculara cu afectarea functionalitatii.
tratament transpiratie

Tratament pentru transpiratie excesiva

Daca toate aceste masuri de igiena si stil de viata nu dau rezultate, medicul dermatolog are cea mai buna solutie: mini-injectiile cu toxina botulinica. Reduc aproape in totalitate transpiratia in axile, efectul dureaza 8-9 luni, iar eventualele efecte secundare sunt minimale (roseata locala, usor edem maxim 24 h, mici vanatai).

Hiperhidroza este o problema cu care se confrunta aproximativ 5% din populatie, dar majoritatea pacientilor nu se simt confortabil sa dezvaluie aceasta problema. Pot face mai usor asta daca au incredere in cosmetician sau intr-un medic dermatolog cu experienta. Vrei sa incepi o cariera in cosmetica si iti doresti sa primesti cele mai bune sfaturi pentru a oferi, la randul tau, o consiliere si servicii de calitate? Inscrie-te la urmatoarea grupa de succes aici: Curs Cosmetica PREMIUM.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest