Cosmetologia, acest domeniu fascinant al ingrijirii sanatatii si frumusetii pielii, este intr-o continua dezvoltare. In ultimii ani a inregistrat o evolutie spectaculoasa, generata de necesitatea permanenta de a gasi solutii cat mai eficiente la probleme specifice ale tenului. Dar si datorita cautarii continue de solutii antiaging de tipul “tinerete fara batranete”. Acesta este dezideratul tuturor femeilor, dar si al barbatilor. Tineretea este asociata cu sanatatea, iar astazi facem o paralela intre cosmetica clasica si cosmetica moderna pentru a vedea care sunt noutatile si de ce a fost nevoie de ele.
Cosmetica clasica
Inca din Egiptul antic, exista dovezi ale ingrijirii cosmetice. Inca de atunci, atat femeile, cat si barbatii au cautat solutii pentru a mentine sanatatea si frumusetea pielii. Dar industria cosmetica si-a inceput dezvoltarea spectaculoasa in secolul XIX. Din secolul XX a inceput sa inteleaga si importanta serviciilor oferite de profesionisti.
Cosmeticienele s-au folosit mult timp de resursele naturale pe care le-au avut la dispozitie, din lipsa produselor cosmetice. Resurse precum argila, oua, fructe, legume, miere, uleiuri sau bicarbonat faceau parte din tratamentele cosmetice. Nici resursele tehnologice nu au fost foarte generoase, cu doar doua aparate electrice si un vapofor. Si totusi, au folosit tot ce au avut la dispozitie pentru a intocmi protocoale de tratament personalizate.
Tratamentele cosmetice clasice erau simple si rudimentare
Cosmeticiana lucra atat pe cliente, executand servicii, cat si extra, la pregatirea tuturor produselor necesare. Fapt ce prelungea mult durata tratamentelor.
Un tratament arata asa:
- demachiere cu lapte Doina – singurul existent la vremea respectiva;
- tonifiere cu produse preparate “in casa”;
- pregatirea tenului pentru extractii cu galvanoderm si pulpa de fructe. Vapoforul era vertical, asa ca trebuia sa te pozitionezi cu capul in jos si nu era deloc comod.
- exfoliere mecanica prin combinatii de miere cu particule abrazive de genul zat de cafea, malai;
- extractii facute cu tifon si tircomedon;
- electroderm pentru calmare si dezinfectare;
- masaj pe banane sau alte combinatii preparate anterior;
- mastile faciale presupuneau o combinatie de ingrediente naturale, brute. Se foloseau fructe, legume, argila, albus de ou, iaurt, smantana, miere, plante medicinale etc. Cosmeticienele erau adevarati “chimisti” in salon.
Unele dintre ele aveau o relatie stransa cu o farmacista care le prepara diferite creme si lotiuni, atat pentru uz profesional, cat si pentru a le recomanda clientelor acasa.
Epilarea cu ceara presupunea tot un efort suplimentar de preparare a cerii si de topire si incalzire pe plite electrice, urmata de o curatare a cerii dupa topirea si strecurarea ei prin site metalice.
Cosmetica moderna
Doar citind ce presupunea cosmetica clasica, putem intelege de ce a evoluat rapid acest domeniu. Acum traim in secolul vitezei, cand avem foarte putin timp la dispozitie si ne dorim sa beneficiem la maximum de el.
Solutiile cosmeticii moderne presupun in primul rand mai putin timp pierdut cu prepararea produselor necesare. De asemenea, evolutia stiintifica si tehnologica ne-a facut sa intelegem ca nu toate resursele naturale sunt compatibile cu pielea sau ca nu au efecte pe termen lung, daca nu sunt livrate corespunzator in piele.
Acum se studiaza si se intelege mult mai bine pielea, organul a carui sanatate dorim sa o intretinem. Deci se intelege mai clar si modul in care pot penetra produsele si chiar se lucreaza la obtinerea unor ingrediente cu o marime moleculara mica, ce intra usor in profunzime.
Evolutii remarcabile s-au facut si in tehnologiile de incapsulare a ingredientelor pentru ca ele sa fie protejate, stabile, si sa isi pastreze proprietatile. Industria producatoare de cosmetice a evoluat atat de mult incat in prezent se vorbeste despre cosmeceutice. Acestea sunt ingrediente bioactive cu eficienta unor medicamente. Se mai vorbeste si despre importanta microbiomului pielii.
Ingrediente si aparate folosite in cosmetica moderna
Sunt foarte multe de discutat in acest capitol, dar voi puncta in special pe facilitatea pe care ne-o ofera cosmetica moderna: prezenta produselor cosmetice intr-o varietate atat de mare, pentru fiecare tip de ten sau problema in parte.
Avem acum produse cosmetice destinate unor zone ce necesita ingrijire specifica: zona perioculara, buze, gene si sprancene, gat si decolteu, zone afectate de celulita.
In privinta aparaturii cosmetice, evolutia este la fel de spectaculoasa. In prezent exista combine cosmetice care includ mai multe tehnologii, adica mai multe aparate intr-unul singur. Asadar, mai mult loc in cabinetul de cosmetica, dar mai multe solutii pentru cosmeticiana. Daca in trecut existau doar doua aparate, unul pe baza de curent continuu, unul pe baza de curent alternativ si clasicul vapofor, in prezent s-au dezvoltat foarte multe aparate. Acestea usuraza munca cosmeticienelor si ofera rezultate spectaculoase. Iata o clasificare!
Aparate pentru exfoliere
• Dermabraziunea – cu perii rotative
• Microdermabraziunea – cu capete de diamant
• Hidradermabraziunea – cu jet de apa sau solutii speciale – o versiune mai noua si mai blanda a microdermabraziunii
• Skin scrubberul sau spatula cu ultrasunete
Aparate pentru mezoterapie virtuala
Acestea ajuta la penetrarea ingredientelor active in profunzimea pielii. Se bazeaza pe diferite tipuri de curent electric, ultrasunete sau chiar pe terapia cu oxigen hiperbaric.
Aparate pentru imbunatatirea elasticitatii si fermitatii pielii
• Radiofrecventa
• Electrostimularea faciala
• Ultrasunetele
• HIFU- ale carui rezultate sunt comparate cu cele ale liftingului chirurgical
Aparate pentru epilare definitiva
• Lumina Intens Pulsata
• LASER
Aparate pentr remodelare corporala
• Radiofrecventa
• Cavitatia
• Criolipoliza
• Electrostimularea
• Presoterapia
• Endermologia
Sau chiar aparate care ofera mai multe solutii pentru cosmeticiene, aflate la limita dintre cosmetica si medicina precum Plasma Pen sau Messopen, utilizat in microneedling.
Este fascinant ca in prezent exista solutii pentru probleme care in trecut nu isi gaseau rezolvarea in cabinetul de cosmetica. Acum, totul este posibil cu doar cateva vizite la cosmetica, in mod noninvaziv, fara timp de recuperare. Multe proceduri sunt chiar de tipul “lunch time”, adica poti profita de ele chiar in pauza de masa, iar colegii tai vor sesiza doar ca arati mai bine. Asta inseamna solutii rapide, fara sa trebuiasca sa stai in casa pana la refacerea pielii.
Tot fascinanta mi se pare si rapiditatea cu care se dezvolta din ce in ce mai multe aparate care sa rezolve mai multe probleme in acelasi timp. De exemplu, poti sa imbunatatesti elasticitatea pielii si sa penetrezi ingrediente in profunzime, cum este cazul aparatului Wish Pro. Ii atasezi atat o tehnologie, cat si o capsula cu ingredient, si le folosesti in acelasi timp.
Chiar si aparatele mai vechi se dezvolta pentru a fi cat mai intuitive pentru cosmeticiene si sa poata fi personalizate sedintele pentru fiecare clienta in parte. Genial, nu-i asa?
Cosmetica moderna si cursurile online
Tot ce ne ramane noua, cosmeticienelor, de facut este sa fim mereu la curent cu noutatile, sa ne informam, sa ne specializam continuu. Iar cea mai buna varianta este sa citim cat mai mult si sa participam la cat mai multe cursuri de specializare.
Iata ca si in ceea ce priveste cursurile evolutia este sesizabila, acum poti participa la cursuri online sau webinarii pe diverse teme. Cursurile online iti livreaza informatia teoretica chiar la tine acasa, deci sala de teorie a devenit mai confortabila ca oricand. Nu te mai deplasezi decat pentru partea practica, ea ramanand in continuare foarte importanta in acest domeniu. Dar ai mult timp pentru a asimila teoria. Si poti sa accesezi cursuri ale formatorilor aflati in alt oras sau chiar alta tara. Totul multumita internetului!
Eu va marturisesc ca sunt foarte fericita ca traiesc in acest secol si ca incerc sa profit la maximum de toate resursele oferite.