Celulele stem sunt o adevarata descoperire in medicina, insa folosirea lor este inca controversata deoarece se presupune ca recoltarea lor duce la distrugerea embrionului. In momentul de fata, se folosesc numai celule stem embrionare recoltate din cordonul ombilical, care sunt pluripotente si celule din maduva osoasa, folosite in tratarea leucemiei.
Celulele stem se gasesc in majoritatea organismelor multicelulare, atat in cele animale, cat si in cele vegetale, si au 2 capacitati fundamentale: de a se reinnoi prin diviziune celulara mitotica si de a se diferentia intr-o multitudine de celule specializate.
Din punct de vedere al originii, se clasifica in:
- celule stem embrionare – care pot fi izolate din faza de fecundare a ovulului;
- celule stem adulte – care se gasesc in tesuturile adulte.
Diferenta dintre cele doua nu consta doar in locul unde pot fi intalnite la un moment dat, dar si in capacitatea lor de diferentiere. Astfel celulele stem embrionare se pot transforma in aproape orice celula specializata, pe cand cele adulte se gasesc intr-un anumit organ si vor contribui la inlocuirea celulelor din acel tesut, determinand astfel regenerarea sangelui, a pielii, a tesutului intestinal si a tesutului muscular. Detalii, AICI.