Cafeaua nu este doar licoarea noastra preferata, ci este si foarte benefica pentru cei care o savureaza. Din diferite motive, de-a lungul timpului, multa lume a incercat sa o inlocuiasca cu guarana, ceai verde, negru sau alte psihostimulante exotice, considerate mai sanatoase. Insa, consumul unei cantitati optime de cafea poate face foarte mult bine. Iata, mai jos, care sunt beneficiile cafelei.
Antioxidanti, printre beneficiile cafelei
Cafeaua este cea mai bogata sursa de antioxidanti in dieta omului modern. Toate studiile cantitative comparative care s-au facut privind antioxidantii din cafea, fructe, legume, nuci si mirodenii au clasat cafeaua pe primele locuri. Ea este o masiva sursa de antioxidanti, mai bogata decat majoritatea fructelor si a legumelor si de patru ori mai bogata decat ceaiul verde.
Dintre antioxidantii continuti in cafea, cei mai importanti sunt polifenolii, acidul chlorogenic, magneziul, acidul cafeic. Datorita capacitatii lor de a neutraliza radicalii liberi, au importante efecte in incetinirea imbatranirii, atat la nivelul pielii, cat si, in general, la nivelul intregului organism.
Consumul a 2-4 cesti de cafea pe zi poate intra in componenta unui regim eficace anti-aging. Tot datorita antioxidantilor, persoanele care beau cel putin doua cesti de cafea pe zi au un risc scazut cu 25% de a se imbolnavi de cancer colorectal.
Persoanele care au suferit de hepatita sau care au steatoza hepatica (incarcare grasa a ficatului), daca pe langa dieta si tratament medical adecvat, consuma regulat cafea, au un risc scazut cu 80% de a le degenera boala in ciroza hepatica. Tot datorita antioxidantilor scade riscul de aparitie al cancerului hepatic. Stim ca radicalii liberi pot actiona asupra ADN-ului celular, modificandu-i structura si determinand inmultirea haotica a celulelor care astfel, se transforma in celule canceroase. Se pare ca antioxidantii din cafea reusesc sa neutralizeze acest efect. Asa se explica procentul mare de scadere a riscului de aparitie a bolii.
Nutrientii din cafea
In afara de antioxidanti, cafeaua mai contine si alti nutrieti: riboflavina (vitamina B12), acid pantotenic (vitamina B5), Mangan, Magneziu, Potasiu, Niacina (vitamina B3), genisteina.
Cafeaua si alte boli
Cafeaua reduce riscul aparitiei de diabet de tip II (insulino-independent). Aceasta boala afecteaza tot mai des omul modern, din cauza stilului de viata. Acesta este caracterizat de sedentarism, regim alimentar cu exces caloric sau dieta incorecta din punct de vedere al continutului de nutrieti. Fara a se cunoaste exact mecanismul, cei care consuma intre 2-4 cesti de cafea pe zi au un risc semnificativ scazut de a face diabet de tip II.
Bautorii de cafea au un risc scazut cu 65% de a face Alzheimer. Aceasta este principala cauza a dementei in societatea moderna. Consumatorii de cafea se imbolnavesc in procent mult mai mic de boala Parkinson. Pentru aceste doua boli, inca nu s-a descoperit un tratament de vindecare. Tratamentul lor este doar paliativ, adica pentru diminuarea simptomelor si incetinirea cursului bolii.
Energie din plin! Nu doar la o prima vedere…
Consumul de cafea creste nivelul de energie si imbunatateste functiile cognitive. Ceea ce ne invata studiile, este ca, psihostimulantul numit cafeina blocheaza la nivel cerebral formarea unui neuro-transmitator inhibitor numit adenozina. Scaderea acestui neuro-inhibitor duce la cresterea sintezei de dopamina si noradrenalina. Acestea cresc starea de bine si imbunatatesc memoria, starea de vigilenta si timpul de reactie.
Cafeina, o explicatie pentru beneficiile cafelei
Cafeina este nelipsita din suplimentele alimentare care sunt folosite ca adjuvante in curele de slabire. De ce? Pentru ca este singurul ingredient dovedit ca poate creste rata metabolica si care poate determina arderea grasimilor. Cafeina stimuleaza sistemul nervos. Acesta trimite semnale inspre celulele adipoase sa descompuna trigliceridele din interiorul lor si sa elibereze in sange acizi grasi liberi care pot fi folositi pentru obtinerea energiei. Mecanismul de actiune va duce, pe de o parte, la accelerarea procesului de slabire si, pe de alta parte, la mentinerea unui nivel optim de energie al organismului.
Cafeaua creste performantele fizice prin cresterea nivelului de adrenalina/epinefrina in sange. Acesta este hormonul supravietuirii prin lupta sau fuga desemnat sa ne pregateasca organismul pentru efort fizic intens. Adrenalina determina lipoliza (arderea grasimilor). Se elibereaza astfel o mare cantitate de energie. Inainte cu jumatate de ora de sala, putem sa bem o ceasca de cafea si cu siguranta ne vom impresiona antrenorul.
Influenta cafelei asupra ritmului cardiac
Multi oameni vorbesc si despre efectul cafelei asupra ritmului cardiac normal, cum ca aceasta ar produce palpitatii. Extrasistolele si tahicardia au fost legate doar de consumul de ness, o cafea prelucrata, foarte concentrata, careia i se distrug substantele benefice. Este motivul pentru care nu recomandam consumul acesteia.
Poate singurul dezavantaj real al cafelei este pH-ul sau acid. Totusi, acesta poate fi contracarat, daca nu bem cafeaua pe stomacul gol si daca apa pe care o bem are un pH mai mare sau egal cu 7,8. Tot din cauza acestui pH acid, daca noi nu il contracaram band apa cu pH alcalin, organismul va lupta sa neutralizeze aceasta aciditate, unul din efecte fiind scoaterea calciului din oase. Acest lucru se manifesta mai ales la femeile aflate la menopauza. Atunci, poate duce la accelerarea osteoporozei. Daca suntem constienti de acest unic dezavantaj, il putem contracara foarte usor. Astfel, ne bucuram de beneficiile cafelei, atat de numeroase.
Toate cele peste 19.000 de studii care s-au efectuat asupra cafelei au dus la aceeasi concluzie. Mai exact, cafeaua este o licoare minunata, poate una dintre cele mai benefice pe care o putem folosi. Fireste, fiecare dintre noi trebuie gaseasca cantitea optima pe care sa o consume zilnic. De la patru cesti in sus, beneficiile cafelei nu mai cresc proportional cu numarul de cesti baute.
Indicat ar fi sa o bem fara zahar, lapte sau alte siropuri, mai ales daca vrem sa ne protejam de riscul de diabet si sa ne pastram silueta. Sa ne bucuram, deci, de micile placeri ale vietii, aroma cafelei legandu-se de multe clipe tihnite si placute traite de multi dintre noi!