Utilizarea radiofrecventei in scopuri estetice a inceput in anul 2000, dupa ce mult timp a fost folosita in medicina (in general), si in chirurgie (in special) pentru o paleta larga de indicatii. In dermato-cosmetica, radiofrecventa este utilizata datorita efectului sau de scurtare a fibrelor de colagen, avand drept rezultat un lifting instantaneu, dar si datorita efectului de stimulare a sintezei de colagen, elastina si mucoplizaharide (acidul hialuronic) care apare la repetarea sedintelor. Doua decenii de utilizare permit o dezvoltare accelerata si o varietate de aparate, precum si o cunoastere extraordinara a beneficiilor radiofrecventei.
Toate aceste efecte insumate determina ceea ce se numeste “skin tightening”. Efectul sau principal este cresterea evidenta a tonusului si elasticitatii pielii, fiind indicata folosirii pe zonele cu laxitate cutanata.
Deoarece produce vasodilatatie, radiofrecventa este urmata de o imbunatatire a oxigenarii si nutritiei tesuturilor, contribuind suplimentar la cresterea calitatii pielii. Astfel, ea se poate folosi in tratamentele faciale la persoanele care au tonusul afectat, fie din cauza varstei, fie din cauza pierderii semnificative in greutate, sau in tratamentele corporale, utilizand alte programe si alte intensitati, in acelasi scop, al cresterii tonusului.
Ce este radiofrecventa
In general, radiofrecventa cuprinde unde electromagnetice in frecvente cuprinse intre 3kHz si 300 GHz. In dermato-cosmetica, radiofrecventa este reprezentata de un curent electric alternativ cu unde intre 3-4MHz. La trecerea curentului prin tesuturi, datorita impedantei acestora (rezistenta opusa), se produce caldura, aceasta fiind responsabila pentru efectele de scurtare a colagenului si stimularea sintezei acestuia.
Radiofrecventa se poate aplica in mai multe moduri, existand aparate monopolare, bipolare, tripolare, pana la hexapolare, in functie de numarul de electrozi folositi. Primele aparate care au aparut au fost cele monopolare, adica se aplica un singur electrod pe piele, iar electrodul de impamantare era la distanta, in general amplasat pe spatele pacientului. Acestea penetreaza pielea profund, pana in tesutul adipos, fiind utilizate in terapiile corporale. Ulterior, au aparut aparatele bipolare cu 2 electrozi care se aplica pe piele, distanta la care patrunde curentul fiind direct proportionala cu distanta dintre electrozi. Aparatele noi sunt tripolare pana la hexapolare si se combina si cu alte forme de energie (radiatii infrarosii, IPL) pentru intensificarea actiunii.
De asemenea, spectrul de actiune s-a marit de la tratarea laxitatii cutanate, la diminuarea ridurilor, acnee vulgara sau leziuni vasculare. Sedinta de radiofrecventa dureaza intre 20 si 30 de minute si poate fi realizata independent sau in cadrul tratamentului cosmetic. In timpul sedintei de RF se realizeaza mai multe treceri la nivelul zonei tratate (fata, gat, decolteu sau pe zone corporale). Senzatia resimtita in timpul tratamentului este aceea de caldura locala puternica, fara a fi deranjanta. Pentru evitarea efectelor adverse se aplica local un gel special.
Cui se adreseaza radiofrecventa
Procedurile de lifting facial nechirurgical au devenit din ce in ce mai cunoscute si solicitate in cabinetele de cosmetica sau dermatologie. Pacientii sunt persoane cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, care nu isi mai doresc sau vor sa amane cat mai mult posibil liftingul chirurgical. A devenit din ce in ce mai posibil sa evitam chirurgia. Totul datorita imbunatatirii si dezvoltarii uimitoare a acestor proceduri de lifting nechirurgical prin radiofrecventa. Procedura ajuta la imbunatatirea elasticitatii si fermitatii pielii fara disconfort, caldura produsa fiind chiar placuta de majoritatea clientilor.
Aparate pentru radiofrecventa
In ultima vreme, au aparut mai multe echipamente de ultima generatie care combina radiofrecventa cu alte proceduri pentru a obtine rezultate si mai spectaculoase. Bineinteles, le-am inclus si noi in cabinetul de cosmetica dr. Manuela Ravescu si in cadrul cursurilor de la Scoala de Cosmetica.
Avantajele radiofrecventei
Avantajele procedurii de radiofrecventa sunt:
- este o procedura non-invaziva
- fara disconfort, nu necesita anestezie
- senzatia din timpul procedurii este de caldura locala, de intensitate medie
- este potrivita atat femeilor, cat si barbatilor
- poate fi realizata in pauza de masa pentru ca nu necesita timp de recuperare. Poate aparea o usoara inrosire, dar care dispare repede.
- poate fi realizata singular sau combinata cu alte proceduri, chiar inclusa intr-un tratament cosmetic
- poate fi realizata pe mai multe zone faciale: frunte, cearcane, pometi, linia mandibulara, submandibulara; gat si decolteu pentru stimularea sintezei de colagen si elastina, renconturare faciala, estomparea ridurilor
- poate fi folosita pe zone corporale in tratamentele de remodelare sau anticelulitice, pentru a trata laxitatea cutanata
Sinergy Skin Lift
Acest aparat combina radiofrecventa monopolara si crioterapia. Combinatia dintre radiofrecventa si crioterapie confera rezultate spectaculoase de lifting facial nechirurgical. Motivul? Putem utiliza radiofrecventa la intensitate mare, deci putem incalzi puternic dermul, cel de-al doilea strat al pielii, in timp ce crioterapia va mentine suprafata pielii rece.
Astfel, putem imbunatati puternic elasticitatea pielii fara a crea disconfortul dat de caldura puternica si fara risc de inrosire. Utilizarea simultana a temperaturilor diferite – cald/rece – genereaza o gimnastica vasculara ce va imbunatati schimburile de gaze si substante nutrivite la nivel celular. Crio-radiofrecventa poate fi realizata chiar si pe tenurile sensibile, foarte reactive. In plus, crioterapia imbunatateste efectul de lifting facial dat de radiofrecventa.
Cryo Touch
Acest echipament utilizeaza radiofrecventa, crioterapia si electroporatia. Deci, toate beneficiile combinatiei dintre radiofrecventa si crioterapie mentionate mai sus sunt completate de cele ale electroporatiei. Aceasta favorizeaza penetrarea ingredientelor active in profunzimea pielii, realizand astfel o mezoterapie virtuala, fara ace. Se foloseste un cocktail care se prepara in functie de tipul de ten al clientei si necesitatile pielii si se penetreaza treptat, in timp ce imbunatatim elasticitatea si fermitatea pielii.
Radiofrecventa: cat de des?
Pentru a obtine efectul de lifting facial nechirurgical este foarte important sa respectam numarul de sedinte recomandat si intervalul dintre acestea. Respectiv 6-8 sedinte, cate o sedinta la 10-14 zile, efectul fiind vizibil dupa fiecare sedinta. Va fi, insa, mult mai spectaculos la 2 luni de la ultima sedinta a terapiei, sinteza de colagen si elastina fiind un proces ce se desfasoara in timp, nu instant.
Reactiile adverse ale radiofrecventei in dermato-cosmetica
Reactiile adverse ale acestor tratamente sunt legate de efectul termic:
- eritem (in general dispare in max. 30 de minute)
- usoare arsuri urmate de defecte de pigmentare.
Aceste reactii adverse sunt, insa, inexistente daca tehnica de lucru este corecta.
CONTRAINDICATII
Contraindicatiile aplicarii RF sunt graviditatea, epilepsia, implanturile metalice, pacemakerul cardiac, dermatite sau iritatii.
La majoritatea pacientilor, efectul de skin tightening este vizibil de la prima sedinta, iar intr-o proportie mica este nevoie de 3-4 sedinte pentru o imbunatatire a aspectului. Se realizeaza intre 6-8 sedinte la interval de 14 zile. Numarul de sedinte depinde de starea initiala a pacientului si de modul in care reactioneaza la tratament. Ulterior, se face o sedinta de intretinere la 6 luni.